Coachpraktijk-Vlinders                     

 creatieve  coaching & healing praktijk

Kunstzinnige  counseling & creatief coachen

 

Creatief Coachen

Op deze manier coachen is een mix van vele mogelijkheden om samen in een kort tijdsbestek tot oplossingen te komen. Vanuit een hulpvraag waar die persoon mee zit gaan we volgend een opbouwend traject in. Werken naar een betere omgang met de situatie een steviger en krachtiger persoon die balans heeft gevonden en het toe kan passen in elke situatie.
Creatief coachen zijn werkvormen en methodes die je gebruikt zoals spel bewegen gesprekjes schrijven teken schilderen handvaardigheid; met textiel papier en klei
 

 

Kunstzinnige counseling

 

Hierbij gaat het om de ervaring jezelf te leren kennen zelfontplooiing en zonder woorden gaan we werken aan een opdracht vanuit een meditatie om dichter bij je zelf te komen. Waarna we in gesprek gaan over het gene wat zojuist gecreëerd is ( counselen )

* wat kan je me vertellen over wat je gemaakt heb
* ik zie hier.......... klopt dat
* wat zou je kunnen toevoegen of veranderen om het beter te laten voelen
* zou je dat nu willen doen

Zoals u kan lezen is het gesprekje gericht op wat er gecreëerd is het werkje om zo op deze manier dichterbij je zelf te kunnen komen.

 

Ook jij kan creatief zijn!!


Je hoeft geen creatief talent te zijn in ieder mens schuilt een kunstenaar. Het gaat hier ook niet om de perfectie, je hoeft geen prachtig werkstuk te maken.
Laat jou gevoel maar stromen en laat je handen het werk doen dan komt jou werk tot stand.
En krijg jij inzicht in jou situatie en wat jij nodig hebt om het te veranderen

 

Deze sessies kunnen ook heel goed in groepsverband gegeven worden, omdat het voor kinderen vaak fijner is om samen met andere kinderen aan het werk te gaan ze voelen zich dan minder bekeken, of hebben niet het idee dat ze de enige zijn

 

Hoe werkt een counseling

We werken met drie verschillende technieken

 

Tekenen; Denkend

Als we gaan tekenen geeft dat je de mogelijkheid om heel gedetailleerd te tekenen
aandachtig en met concentratie.
Het kan je helpen om inzichten te krijgen de dingen te begrijpen

Schilderen; voelend

Met schilderen ga je met een natuurlijke stroom mee die jij op dit moment hebt
En uiting geeft op papier, met schilderen kan je dan ook bij je ....

  • emoties komen
  • ontspannen
  • mee bewegen zoals de kleuren het doen op papier

 

Boetseren; Daadkracht

Klei is een middel om met kracht bewerkt te worden, het is nog stug als je ermee gaat werken.
Je hebt kracht nodig om het te vormen zoals jij dat wil.
Het geeft je de mogelijkheid om vormend en in je eigen kracht te werken


 

In de groep

 

Sommige kinderen voelen zich prettiger bij leeftijdsgenootjes en praten gemakkelijker in een groep dan alleen met een volwassene. Het geeft ze ook de mogelijkheid om alleen te luisteren en alles in zich op te nemen het valt niet op als je nu stil / verlegen bent.
Hierdoor staan ze eerder open voor het onderzoeken van hun eigen emoties en voor de adviezen hoe ze hiermee om kunnen gaan.
In een groep kunnen kinderen leren van elkaar door ervaringen te delen, samen creatief bezig zijn stimuleert ze en overwinnen ze de angst om iets te maken. Er ontstaat een groepsbinding een saamhorigheid wat kinderen als prettig kunnen ervaren. Zeker als ze het idee hebben alleen te zijn in hun situatie.

Ook voor kinderen die moeilijk contact maken met andere kinderen is dit een fijne manier om samen bezig te zijn in een ontspannen en veilige omgeving. Waar ze tegelijk werken aan dat waardoor ze niet verder komen, vast lopen, uit balans raken.

 

Hoe ziet zo'n sessie eruit

 

We starten eerst met een korte meditatie- ontspanning moment, zodat ze even de prikkels en de spanning af kunnen laten glijden

Daarna gaan de kinderen aan de slag onder het genot van een glaasje ranja en wat lekkers.
De creaties mogen vanuit zichzelf ontstaan, het geeft de kinderen meer rust ontspanning en plezier om op deze manier te leren.
een kwartier voor tijd bespreken we wat we gemaakt hebben vertellen we er over en kunnen er vragen gesteld worden. We werken elke keer met een techniek

Na afloop gaan de werkjes mee naar huis

Ik hou deze groepsbijeenkomst met een probleem hulpvraag, wanneer er aanmeldingen zijn om samen te komen en te creëren stemmen we een geschikte middag af om met elkaar creatief bezig te zijn. En zullen de hulpvragen gelijk gestemd zijn
We komen dan zo'n 8 keer bij elkaar Met even daarna een terug kom dag

 

Iedereen is welkom alles wat je maakt is oké

 

Heb jij meer tijd nodig, merk je dat jou iets dwars zit, en kom je er nog niet helemaal uit.
Kunnen we daar even over in gesprek gaan en is voor jou dan misschien wel fijn om individueel verder te gaan gericht op wat je nog wil leren.